Στο Βρετανικό βλέπουν χιλιάδες τα γλυπτά, η Ακρόπολη είναι άδεια

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να έρθουν σπίτι τους. Ομως στο Βρετανικό τα βλέπουν χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στο μουσείο της Ακρόπολης πάνε ελάχιστοι», λέει.

(της Ελίνας Μαμμή, The TOC)

acropolis

«Δεν έχω καθόλου έμπνευση στην Αγγλία. Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες, έχει ανθρώπους που αγαπάω, δεν έχει ησυχία ποτέ και υπάρχει πάντα δράση», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία είναι πλέον κάτοικος της Αθήνας και μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε Αγγλία και Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η συγγραφέας εξέφρασε τον προβληματισμό της:

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό. Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα.»

«Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες».
Η ζωή της στην Ελλάδα

Η Βικτόρια Χίσλοπ μίλησε χθες στο πλαίσιο των εξαήμερων εκδηλώσεων του Art links «Μια έκθεση τέχνης που συνδέει τους καλλιτέχνες με το κοινό».

Για το σπίτι που νοίκιασε στα Πατήσια, η κ. Χίσλοπ είπε:

«Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Λονδίνο φοβούνται κάθε μέρα. Εγώ δεν φοβάμαι στα Πατήσια. Όταν είπα σε κάποιους φίλους ότι αποφάσισα να μείνω στα Πατήσια και όχι στο Κολωνάκι με κοίταξαν με έκπληξη. Τα Πατήσια έχουν διαφορετική ατμόσφαιρα, έχουν κάτι παραδοσιακό».
Πώς γράφει

Σε ερώτηση πώς γράφει τα μυθιστορήματά της, είπε ότι πηγαίνει στη βιβλιοθήκη και κάθεται σε μια συγκεκριμένη θέση, από τις 9:00 έως τις 12:00 χωρίς να κάνει διάλειμμα και επαναλαμβάνει τις ίδιες ώρες το απόγευμα.

«Διαβάζω πολύ όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, περίπου 50-60 βιβλία και αυτό είναι η υπευθυνότητά μου απέναντι στο μυθιστόρημα. Δεν υπάρχει μυστικό για να γράψεις μπεστ σέλερ, το γράφεις με την καρδιά σου, όχι με το μυαλό σου. Δεν έμαθα να γράφω, το είχα μέσα μου. Αν δεν έχεις ιδέες γιατί χρειάζεται να γράφεις, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο».

«Παρά το ότι δεν μου είναι εύκολο ακόμη να διαβάζω ελληνικά, μου αρέσει η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Νίκος Καζαντζάκης. Είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα και το παρελθόν της είναι πολύ ενδιαφέρον».