ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
«Αρα, τη γιαγιά σου τη λένε “-ογλου”;» με ρωτάει, όταν μαθαίνει ότι κατάγομαι από τη Μικρά Ασία. Η Βικτόρια Χίσλοπ δείχνει να ξέρει την Ιστορία της Ελλάδας και τις γωνιές της νεράκι. Οτιδήποτε ελληνικό την ενθουσιάζει σαν μικρό παιδί. Το βλέπεις στο σπινθηροβόλο βλέμμα της, το ακούς σε κάθε κουβέντα της. Αυτή τη χώρα τη λατρεύει και ψάχνει – λέει – συνεχώς δικαιολογίες για να βρίσκεται στα μέρη μας. Συναντηθήκαμε σε ένα ξενο-δοχείο που έχει πιάτο τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το ίδιο που επιλέγει σε κάθε επίσκεψη της στην Αθήνα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της. «Το νήμα» διηγείται μια ιστορία αγάπης που έχει τις ρίζες της στο 1917 και την πυρκαγιά της θεσσαλονίκης. Υστερα από την επιτυχία του «Νησιού», τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου έχουν ήδη πουληθεί σε Βοσνία και Τουρκία, το επίσης ελληνοκεντρικό και επίσης κινηματογραφικό μυθιστόρημα της την καθιστά ατύπως πρέσβειρα της Ελλάδας στο εξωτερικό σε μια εποχή που το χρειαζόμαστε.
«Οταν με ρωτούν για τους Ελληνες, λέω ότι είχατε έναν απίστευτα δύσκολο 20ό αιώνα, με πολιτικές και φυσικές καταστροφές, πολέμους, προσφυγιά, εμφύλιο, δικτατορία, σεισμούς. Ενας σεισμός, για παράδειγμα, μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη. Στην Αγγλία δεν έχουμε σεισμούς ούτε εισέρρευσαν μαζικά εκατομμύρια πρόσφυγες. Ηταν επόμενο να χρειαστείτε υποστήριξη. Είναι λογικό να βρίσκεστε σε μια τόσο δύσκολη θέση. Δεν πρόκειται για δικαιολογία. Η λέξη “δικαιολογία” είναι πολύ αυστηρή. Εχετε λόγο» μου λέει, χωρίς να πάρει ανάσα. Υστερα μου ζητάει να της γράψω τη λέξη «δικαιολογ ία» στο ροζ τετράδιο της, εκεί όπου κρατάει όλες τις σημειώσεις της, και παρατηρεί με σπαστά ελληνικά ότι έχει μέσα της τη λέξη «λόγος».
Η Χίσλοπ έκανε μαθήματα ελληνικών προκειμένου να μπορεί να μιλάει με τον Μανώλη Φουντουλάκη, τον χανσενικό κρητικό φίλο της που πέθανε πέρυσι στα δ6 του. Στην Κρήτη έχει φτιάξει ένα δικό της σπίτι και ονειρεύε-ται στο μέλλον να ριζώσει εκεί. «Η Ελλάδα είναι γεμάτη δράμα. Δεν βαριέσαι ποτέ. Αισθάνεσαι συνεχώς ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Και ίσως αυτό για έναν συγγραφέα να είναι έμπνευση. Ακουσε τη λέξη “Θεσσαλονίκη”. Πώς ηχεί στα αφτιά σου! Είναι μια μελωδική λέξη. Εχει μουσική. Ενώ Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ… Για κάποιον λόγο τα μέρη στην Ελλάδα με ξεσηκώνουν να τα επισκεφτώ. Ποιο είναι το αγαπημένο μου; Τι δύσκολη ερώτηση. Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω. Σημείωσε μου το e-mail σου για να σου απαντήσω, αν αποφασίσω». Κ.Σ.