Καρτ Ποστάλ από τη Βικτόρια Χίσλοπ

Ιεφιμεριδα ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΡΟΥΖΑ

Το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ με τίτλο «Οι Καρτ Ποστάλ» είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα του σήμερα και σε εκείνη του χτες, μέσα από την αφήγηση ενός σύγχρονου ταξιδιώτη.

Victoria Hislop

«Όπου κι αν σταματούσα, οι άνθρωποι μου μιλούσαν. Οι περισσότεροι μου φέρονταν με θέρμη και καλοσύνη. Πολλοί μου είπαν ιστορίες. Τις άκουγα και τις κατέγραφα, μαθαίνοντας κάθε μέρα εκπληκτικά πράγματα γι’ αυτή τη χώρα, αλλά και ανακαλύπτοντας καινούρια πράγματα για τον εαυτό μου. Κάποιες από τις τοποθεσίες των ιστοριών θα τις αναγνωρίσεις από τις καρτ ποστάλ. Ποιος ξέρει αν αυτά που μου διηγήθηκε ο κόσμος είναι αλήθεια ή ψέματα; Υποψιάζομαι ότι κάποια θα είναι παντελώς μυθεύματα, άλλα απλώς υπερβολές –ίσως όμως κάποια να είναι αλήθεια. Ας το κρίνεις εσύ» σημειώνει μπλε δερματόδετο τετράδιό του ο Α. Και το ταξίδι ξεκινάει…

Το σημειωματάριο με τις ιστορίες του από το μοναχικό ταξίδι στην Ελλάδα φτάνει με το ταχυδρομείο στα χέρια της Έλι, μιας νεαρής αγγλίδας που ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο διαφημιστικό τμήμα ενός συντεχνιακού περιοδικού. Έχουν προηγηθεί οι αμέτρητες καρτ ποστάλ που στέλνει ο Α σε κάποια Σ. Ίμποτον, την κοπέλα που μάλλον έμενε στο διαμέρισμα πριν από εκείνη. Για έξι ολόκληρους μήνες η Έλι λαμβάνει κάρτες από τα πιο όμορφα της Ελλάδας: Μεθώνη, Μυστράς, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Μετέωρα… Τις διαβάζει με μανία, τις κοιτάζει με τις ώρες και δεν σταματάει να σκέφτεται τα όμορφα τοπία, τα φωτεινά χρώματα, το φως του ήλιου που βλέπει στις κάρτες. «Άραγε υπήρχαν στ’ αλήθεια αυτά τα μέρη;» αναρωτιέται η νεαρή Έλλη από το μουντό Λονδίνο, όπου ζει μια συνηθισμένη, σχεδόν βαρετή ζωή, πριν πάρει την μεγάλη απόφαση να ταξιδέψει για να γνωρίσει την χώρα που την κάνει να ονειρεύεται. Οδηγός της στο ταξίδι θα είναι οι σημειώσεις και οι ιστορίες του άγνωστου Α.

Μέσα από δεκαπέντε ιστορίες του βιβλίου, ιστορίες των απλών καθημερινών ανθρώπων που συνάντησε ο Α. στην περιπλάνησή του, άλλες παράξενες, άλλες αστείες, κάποιες λυπητερές,  ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη χώρα· η ιστορία, η μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα, η οικονομία, η σημερινή κρίση, η δύσκολη καθημερινότητα, η αγάπη, η φιλοξενία, η ζεστασιά.  Κάθε ιστορία κι ένα καινούργιο κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο που λέγεται Ελλάδα. Η συγγραφέας ξέρει πώς να διατηρεί το μυστήριο· κρατάει τις σιωπές που πρέπει και αφήνει τον αναγνώστη ελεύθερο να κάνει τους δικούς του συνειρμούς.  Πολλές από τις ιστορίες του βιβλίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτόνομα, να φτιάξουν ένα διαφορετικό βιβλίο από μόνες τους. Η «Άρια στη χορδή του Σολ» είναι μια τέτοια ιστορία –ο πλανόδιος βιολιστής Αντώνης είναι ένας πραγματικός μυθιστορηματικός ήρωας που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τι απέγινε μετά από εκείνη τη συνάντηση στην Καλαμάτα. (Για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη πατήστε εδώ)