10% αύξηση στις προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά

terma_487_355ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ είναι τα πρώτα μηνύματα από τη βρετανική αγορά για τον τουρισμό του 2013, όπως προκύπτει από τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού και των παραγόντων του κλάδου στη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Σημαντικοί tour operators, όπως οι Thomas Cook, Tui και Rewe, κάνουν λόγο για 10% αύξηση στις προκρατήσεις και εκτιμούν ότι το 2013 θα είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, όσο διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις είναι εφικτός ο στόχος των 17 εκατ. τουριστών που έχει τεθεί για το 2013, αύξηση της τάξεως του 6% σε σχέση με φέτος. Θετικό αντίκτυπο είχε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής του ΕΟΤ, με επικεφαλής την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα Νίκο Καραχάλιο.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάστηκε το νέο επικοινωνιακό μήνυμα «Greece, All Time Classic», καθώς και η στοχοθεσία του ΕΟΤ για την επόμενη χρονιά. Στόχος είναι, όπως τόνισε η υπουργός, η Ελλάδα να καθιερωθεί στο top 5 των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, στο οποίο βρισκόταν πριν 5 χρόνια. Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η κ. Κεφαλογιάννη απάντησε ότι «αν θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό». Ειδική αναφορά έγινε στο κανάλι youtube που δημιούργησε η Google για λογαριασμό του ΕΟΤ.

Επίτιμη προσκεκλημένη και παρούσα στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην WTM και στη συνέντευξη Τύπου ήταν η Βρετανίδα συγγραφέας Victoria Hislop, η οποία αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της Ελλάδας, που αποτελεί, όπως τόνισε, «πηγή έμπνευσης για το συγγραφικό της έργο», που γνωρίζει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, η υπουργός είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τουριστικών οργανισμών, μέλη της ελληνικής παροικίας, αλλά και με εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης (CNN, CNBC, Bloomberg, Euronews, Breaking news, Independent).

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΗ WTM LONDON

Με αποσκευές γεμάτες αισιοδοξία για το 2013 επέστρεψαν οι εκπρόσωποι της Χαλκιδικής από το Λονδίνο, όπου συμμετείχαν με stand στην έκθεση World Travel Market. “Για πρώτη φορά μετά το 2010, το κλίμα ήταν θετικό για τη χώρα μας, απαλλαγμένο από τις προκαταλήψεις της ανασφάλειας και της χρεωκοπίας”, αναφέρουν.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, επιχειρηματίες ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της περιοχής, συνομίλησαν με….Tour Operators της Αγγλίας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης και διαπίστωσαν ότι ούτε το ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική εκλείπει ούτε η Ελλάδα βρίσκεται σε κάποια “μαύρη λίστα” που απαγορεύει την εισροή ξέων τουριστών.

Για τη WTM, το γραφείο του ΕΟΤ Βρετανίας οργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων όπως η βράβευση της συγγραφέως Victoria Hislop, η παρουσίαση της χώρας σε travel bloggers και δημοσιογράφους, η γευστική δοκιμή ελληνικού πρωινού και τοπικών εδεσμάτων από διάφορες περιοχές. Αυτές οι δράσεις προβλήθηκαν τόσο με δελτία Τύπου όσο και με newsletters στην έκθεση, προσελκύοντας επισκέπτες στα stands των εκθετών καθ’όλη τη διάρκειά της.

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ, η οποία στηρίζεται στο σύνθημα “Greece – All Time Classic” και επικεντρώνεται στη διαδικτυακή προβολή κυρίως μέσω βίντεο. Οι τρόποι προβολής συνάδουν απόλυτα με την επικοινωνιακή καμπάνια της Χαλκιδικής που σύντομα θα παρουσιάσει μια σειρά βίντεο με πρόθεση να τα προωθήσει στο youtube.

Η Χαλκιδική προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Τύπου, κυρίως λόγω του νέου ενημερωμένου τουριστικού οδηγού της που παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τον προορισμό. Προβλήθηκε επίσης μέσω της εταιρείας North Events, η οποία με περιοδικό και stand για τον “πράσινο τουρισμό” προώθησε τα ξενοδοχεία που διαθέτουν “Green Key” και τις παραλίες που βραβεύτηκαν με “Γαλάζιες σημαίες”.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών ή εκπροσώπων της Χαλκιδικής και Tour Operators, τουριστικών πρακτόρων και online δικτύων. Το συμπέρασμα της συμμετοχής της Χαλκιδικής στην έκθεση WTM που λειτουργεί ως βαρόμετρο της επερχόμενης χρονιάς είναι ότι η βρετανική αγορά θα βάλει φρένο στην πτωτική πορεία των κρατήσεων των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, το φυσικό περιβάλλον, η τοποθεσία και η υποδομή της Χαλκιδικής, φαίνεται ότι θα δώσουν μακροπρόθεσμα ώθηση για την είσοδο του προορισμού σε νέες αγορές χωρών της Αμερικής και της Ασίας.